Hva er Brokkolieffekten?

Nrf2 systemet og cellebeskyttelse

Røyking, betennelser, grillet kjøtt, sollys og oksygen har alle én ting til felles.   De fremkaller frie radikaler og andre svært reaktive stoffer inne i kroppen, stoffer som skader cellene våre.   Dette er sannsynligvis en av de viktigste grunnene til hvorfor vi blir eldre!

Celleskader bidrar også til sykdommer som Åreforkalkning, Hjerneslag, Astma, Hjerteinfarkt, Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom og Kreft.
 
Våre celler beskytter seg mot frie radikaler og andre reaktive stoffer ved et helt batteri av enzymer, kalt Nrf2 systemet.   Dessverre fungerer ikke dette systemet optimalt, men må stimuleres for å gi tilfredsstillende beskyttelse.   Flere grønnsaker, hvis de er høstet på riktig tidspunkt, inneholder stoffer (fytonæringer) som stimulerer cellenes radikale beskyttelse.   I det siste har flere fytonæringer fra planter, som brokkoli (Sulforafan), gurkemeie (curcumin) og hvitløk (allicin) blitt identifisert.   De virker alle sterkt stimulerende på Nrf2 systemet og kan dermed beskytte mot kreft og andre sykdommer.   Det er trolig disse Nrf2 stimulerende fytonæringene, og ikke antioksidanter som vitamin C eller Betakaroten som gir den gunstige effekten av å spise mye frukt og grønnsaker.
  
Den korte Nrf2 stimulering som du får av å spise brokkoli, eller lignende grønnsaker, fører til en utvidet stimulering av cellens radikale beskyttelse for ca 24 timer.   I tillegg vil gjentatte korte stimulering av Nrf2 føre til en generell økt radikal beskyttelse.   Ved et regelmessig inntak av Nrf2 stimulerende fytonæring er det derfor mulig å øke den radikale beskyttelsen. Dyrestudier viser også at aktiviteten til Nrf2 system avtar med alderen, men at det fortsatt er mulig å øke aktiviteten ved stimulering med fytonæring. Derfor er det mulig å vitalisere den radikale beskyttelsen ved å spise brokkoli spirer.
 
Flere og flere studier peker på det faktum at beskyttelse mot sykdommer levert av et høyt inntak av frukt og grønnsaker (brokkolieffekten), er forårsaket av evnen til fytonæring å indusere en langvarig radikal beskyttelse i våre celler via transkripsjonsfaktoren Nrf2.   Dette er svært forskjellig fra et inntak av antioksidanter som vitamin C, som forsvinner fra kroppen etter cirka to timer, og deretter forlater våre celler ubeskyttet.

Nrf2 fungerer som en molekylær bryter for kroppens eget forsvarssystem mot frie radikaler og oksidativt stress.   Ved å målrette fytonæring mot Nrf2, er systemet aktivert, og en masse beskyttende mekanismer er tatt i bruk.

 

En artikkel hos NHI.no gir et godt sammendrag av noe av de forskningsresultatene som foreligger per i dag:

http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/diverse/brokkoli-mer-enn-mat-34318.html



JEs 10.01.2019 23:46

Akkurat oppdaget denne siden. Utrolig glad for det! Brukt "blodtypemat" i mange år, men vært lite tilgjengelig stoff om det før. Gleder meg til å lese mer!

Brokkolielsker123 25.08.2017 10:30

Tusen takk for hjelpa.

Geir 30.08.2017 07:16

Bare hyggelig 😊
Ta kontakt om det dukker opp spørsmål ☺

| Svar

Nyeste kommentarer

15.10 | 23:10

Avacado handler mest om et "gammelt" syn på fett, så jeg ville nok ikke personlig byttet den ut først :)
Lykke til :)

15.10 | 23:07

Hei Irene
Kokos kan forverre fordøyelsen til Blodtype O, så bør unngås ved helseproblemer.

15.10 | 05:07

Hva er grunnen for å ikke inkludere kokos og Avocado for type O? Viktig kilde til fett i mitt kosthold

01.08 | 21:43

Hei.
Det har du helt rett i.
Har vært litt hektisk en periode, så har ikke fått oppdatert som ønsket.
Du kan også få mer info på www.dadamo.com