Blodtype AB-planen

Blodtype AB: Den Gåtefulle

-         Moderne sammensmelting av A og B

-         Reagerer som en kameleon på skiftende miljø og diettvilkår

-         Følsomt fordøyelsessystem

-         Meget tolerant immunsystem

-         Reagerer best på stress åndelig, med fysisk kraft og kreativ energi

-         Et evolusjonært mysterium

Blodtype AB-dietten

Blodtype AB er mindre enn tusen år gammel, er sjelden (2-5% av befolkningen; ca 4% i Norge) og biologisk sammensatt. Den passer ikke inn i noen av de andre kategoriene. Sammensatte antigener gjør Blodtype AB noen ganger lik Blodtype A, andre ganger lik Blodtype B, og av og til er den en sammensmelting av begge, på en måte lik en blodtypekentaur (et fabelvesen).

Disse flertall av egenskaper kan være positive eller negative, avhengig av omstendighetene, slik at Blodtype AB-dietten krever at du leser matlisten veldig nøye og gjør deg kjent med både Blodtype A- og Blodtype B-dietten for bedre å forstå de karakteristiske delene av Blodtype AB’s diett.

I hovedsak er det slik at matsorter som ikke passer for enten Blodtype A eller Blodtype B, heller ikke passer for Blodtype AB, men det finnes noen unntak. Panhemagglutininer er lektiner som kan sammenklebe alleblodtyper. Det ser ut til at de tolereres bedre av Blodtype AB, muligens fordi lektinreaksjonen blir mindre ved de doble A- og B-antistoffene. Tomater er et utmerket eksempel. Blodtype A og B kan ikke tolerere lektinet, mens Blodtype AB spiser tomater uten merkbare reaksjoner.

Blodtype AB er ofte sterkere og mer aktive enn den mer stille A-typen. Denne vitaliteten kan skyldes at det i den genetiske hukommelsen fortsatt finnes rester etter Blodtype B-forfedrenes opphold på steppene.

Vekttapfaktoren

Når det gjelder å legge på seg, gjenspeiler Blodtype AB blandingen av arven fra A- og B-gener. Av og til kan dette være spesielt problematisk.

For eksempel kan man ha det lave nivået av magesyre til Blodtype A sammen med Blodtype B`s tilpasning til kjøtt. Til tross for at man er genetisk programmert for å spise kjøtt, har man ikke nok magesyre til å forbrenne det effektivt, og da vil kjøttet ha tendens til å lagres som fett. Så om man ønsker å gå ned i vekt, bør man begrense forbruket av kjøtt, spis bare små mengder og som tillegg grønnsaker og tofu.

B-tilhørigheten forårsaker samme insulinreaksjon når man spiser nyre- eller limabønner, mais, bokhvete eller sesamfrø (men A`en i Blodtype AB tåler linser og peanøtter).

Blodtype AB får ikke den kraftige reaksjonen på hvetegluten som Blodtype O og B. Men man bør unngå hvete hvis man skal ned i vekt, siden det har en tendens til å gjøre muskelvevet surt. Blodtype AB utnytter energien mer effektivt når vevet er mer baseholdig.

Mat som fremmer vektøkning:

Rødt Kjøtt

Fordøyes dårlig, lagres som fett, forgifter fordøyelsessystemet

Nyrebønner

Hemmer effektiviteten av insulin, forårsaker hypoglykemi, reduserer stoffskiftet

Limabønner

Hemmer effektiviteten av insulin, forårsaker hypoglykemi, reduserer stoffskiftet

Frø

Forårsaker hypoglukemi

Mais

Hemmer insulin effektivitet

Bokhvete

Forårsaker hypoglykemi

Hvete

Reduserer stoffskiftet, ineffektivt energiomsetning, hemmer effektiviteten av insulin

Mat som fremmer vekttap:

Tofu

Stimulerer stoffskiftet

Sjømat

Stimulerer stoffskiftet

Melkeprodukter

Øker insulinproduksjonen

Grønne Grønnsaker

Forbedrer stoffskiftet

Tang

Stimulerer produksjonen av insulin

Ananas

Gir bedre fordøyelse, stimulerer tarmfunksjonen

Jeg skreddersyr en plan basert på blodtypen, som jeg kaller Et Biologisk Kosthold. Les mer HER

Matvareguide for Blodtype AB

Kjøtt og Fjørfe

Når det gjelder å spise kjøtt og fjørfe, låner Blodtype AB egenskaper fra både Blodtype A og B. I likhet med Blodtype A produserer man ikke nok magesyre for å kunne fordøye animalsk protein effektivt. Nøkkelen er da porsjonstørrelse og hyppighet.

Blodtype AB trenger noe protein fra kjøtt, spesielt fra dyr som representerer Blodtype B arv, dvs; lam, får kanin og kalkun, i stedet for oksekjøtt.

Lektiner som irriterer blod og fordøyelsessystemet hos Blodtype B, har samme effekt på Blodtype AB, så man bør holde seg unna kylling. Unngå også alt som er røkt og konservert kjøtt. Slike matvarer kan forårsake magekreft hos mennesker med lite magesyre, en egenskap du deler med Blodtype A.

Medisinsk:

Fårekjøtt - Kalkun – Kanin/Hare - Lammekjøtt

Sjømat

Det finns et stort utvalg av sjømat for Blodtype AB, og det er en utmerket proteinkilde.

I likhet med Blodtype A har man problemer med å fordøye lektiner som finnes i flyndre, sandtunge og skrubbe.

Du deler også med Blodtype A tendensen til å kunne få brystkreft. Har man brystkreft i familien bør man innføre snegler i kostholdet. Spiselige snegler, Helix pomatia, inneholder et kraftig lektin som spesielt agglutinerer muterte (endrede) celletyper av Blodtype A for to av de mest vanlige formene for brystkreft. Dette er en positiv sammenklebing: sneglelektiner blir kvitt de syke cellene.

Medisinsk:

Breiflabb – Gjedde – Lysing – Maisild, Stamsild – Makrell – Regnbueørret – Sardin – Sjøørret – Snegle – Stør (A.Sturio) – Sverdfisk – Torsk/Sei - Tunfisk

Melk, Ost, Egg

Når det gjelder melkeprodukter, kan Blodtype AB bruke samme ”oppskrift” som Blodtype B. Man har stor nytte av melkeprodukter, spesielt fra syrnede produkter og de som inneholder dyrkede bakterier (eks. Biola, Cultura) yoghurt, kefir og lettrømme – som er lettere å fordøye enn den fetere varianter.

En viktig faktor for deg er at du bør være oppmerksom på overproduksjon av slim. I likhet med Blodtype A produserer Blodtype AB allerede mye slim og trenger ikke mer. Vær også oppmerksom på tegn til pusteproblemer, bihulebetennelse eller øreinfeksjoner, noe som kan indikere at man bør kutte ned på melkeprodukter.

Egg er en meget bra proteinkilde for Blodtype AB. Til tross for at de inneholder mye kolesterol og at Blodtype AB (som Blodtype A) har en viss disposisjon for hjerteproblemer, har forskning vist at det største problemet ikke er kolesterolholdige matvarer, men heller mettet fett.

Når man spiser egg, kan du imidlertid øke proteininntaket og senke kolesterolinntaket ved å bruke 2 eggehviter for hver eggeplomme. (Vær også klar over at lektiner som finnes i kyllingkjøtt ikke finnes i egg.)

Medisinsk:

Cottage Cheese – Egg(Høns) – Fetaost (Geit, Sau) – Geitemelk – Geitost, hvit av ostestoff – Kefir – Mozzarella (Bøffel) - Ricottaost

Oljer og Fett

Blodtype AB bør heller bruke mye olivenolje enn animalsk fett eller andre planteoljer. Olivenolje inneholder mye enumettet fett som det antas bidrar til å senke blodkolesterolet. Man kan også i matlagingen bruke noe som er populært i India, dvs. små mengder ghee – nesten flytende, klarnet smør.

Medisinsk:

Olivenolje

Nøtter og frø

Nøtter og frø presenterer et blandet bilde for Blodtype AB. Spis dem i små mengder og med forsiktighet. Til tross for at de kan være en god proteinkilde, inneholder alle frø lektiner som hemmer insulinproduksjonen og gjør dem lite egnet for Blodtype AB. På den annen side har man tiltrekning til Blodtype A for peanøtter, som er en kraftig forsterker av immunsystemet.

Blodtype AB har også en tendens til å lide av galleblæreproblemer, slik at nøttesmør er å foretrekke fremfor hele nøtter.

Medisinsk:

Kastanje – Peanøtter – Peanøttsmør - Valnøtter

Bønner og Belgfrukter

Bønner og belgfrukter er et annet blandet tilfelle fro Blodtype AB. For eksempel er linser en viktig kreftbekjemper hos Blodtype AB, men de anbefales ikke for Blodtype B. linser er spesielt kjent for å inneholde kreftbekjempende antioksidanter.

På den annen siden vil nyre- og limabønner, som hemmer insulinproduksjonen hos Blodtype A, ha samme virkning hos Blodtype AB.

Medisinsk:

Navybønner – Pintobønner – Røde Bønner - Soyabønner

Kornslag

Veiledning for Blodtype AB inneholder elementer av anbefalingene til både Blodtype A og B. generelt sett trives man bra på kornsorter, til og med hvete, men man trenger å begrense hveteforbruket fordi den indre kjernen i hvetekorn er svært syredannende hos Blodtype AB. Her snakker vi ikke om magesyre, men om syre/basebalansen i muskelvevet. Blodtype AB har det best når vevet er noe baseholdig. Mens den indre kjernen i hvetekorn er baseholdig hos Blodtype O og B, blir den sur hos Blodtype A og AB.

Hvete anbefales heller ikke om du prøver å gå ned i vekt.

Blodtype AB med tydelige slimplager forårsaket av Astma eller hyppige Infeksjoner bør også begrense hveteforbruket da det fører til slimproduksjon. Man må eksperimentere selv for å finne ut hvor mye hvete man kan spise.

Begrens inntaket av hvetekim og hvetekli til en gang i uken. Havremel, soyaflokker, hirse, semulje, rismel og soyagranulat er gode kornsorter for Blodtype AB, men man må unngå bokhvete og mais.

Medisinsk:

Havregryn – Havrekli – Hirse – Ris, puffet – Riskli – Spelt/Dinkel

Bakervarer

Veiledningen for Blodtype AB for brød og boller likner på anbefalingen av kornsortene. De er generelt sett gode matsorter, men hvis man produserer store mengder slim eller er overvektig, er hvete ikke å anbefale. Soya og rismel er gode erstatninger.

Vær oppmerksom på at brød med spiret hvete som selges i vanlige matvarebutikker, ofte bare inneholder små mengder hvetespirer og egentlig er det vi kaller helkornbrød. Les derfor alltid innholdsfortegnelsen.

Essener- og Ezekielbrød som selges i helsekostbutikker er lagd av hvetespirer, og fordi glutenlektinene ødelegges i spiringsprosessen, kan slike brød anbefales.

Medisinsk:

Brunt Risbrød – Essenerbrød – Ezekielbrød – Hirsebrød – Riskaker – Rugbrød(100%) – Rugsprø – Ryvita knekkebrød – Soyamelbrød – Speltbrød – Wasa Rug Knekkebrød

Korn og Pasta

Blodtype AB har stor nytte av dietter som er rike på ris istedenfor pasta, men du kan spise semulegryn eller spinatpasta en eller to ganger i uken. Igjen bør du unngå mais og bokhvete til fordel for havre og rug. Begrens inntaket av hvetekli og hvetekim til en gang i uken.

Medisinsk:

Basmatiris – Havremel – Ris, brun, hvit – Rismel – Rugmel – Spirethvetemel – Villris

Grønnsaker

Friske grønnsaker er en viktig kilde til fytokjemikalier. Fytokjemikalier forekommer naturlig i mat og bidrar til å forebygge kreft og hjerte- og kar sykdommer som rammer Blodtype A og AB oftere enn Blodtype O på grunn av et svakere immunapperat. Spis grønt flere ganger om dagen! Blodtype AB kan velge blant mange sorter. Nesten alle grønnsaker som er bra for Blodtype A og B, er også bra for Blodtype AB.

Det eneste unntaket er panhemagglutinet i tomater, noe som gjelder alle blodtyper. Imidlertid er ikke disse lektinene spesifikke, slik at det ser ut til at Blodtype AB unngår deres negative effekter. Flere tester av Blodtype AB som spiste mye tomater, viste at Indikanttesten var i orden.

Blodtype AB bør bruke tofu som en regelmessig del av kosten i kombinasjon med små mengder kjøtt og melkeprodukter. Tofu har også velkjente, kreftbekjempende egenskaper.

I likhet med Blodtype B må man unngå fersk mais og alle maisbaserte produkter.

Medisinsk:

Agurk – Alfalfa(Lucern) – Auberginer – Beter – Blomkål – Brokkoli – Grønnkål – Hvitløk – Løvetannblader – Pastinakk – Persille – Poteter, hvite og rød – Rødbeteblader – Rødbeter – Selleri – Sennepsblader – Sopp, Maitake – Søtpoteter – Tempeh – Tofu – Yamsrot, alle typer

Frukt og Bær

Blodtype AB har for det meste arvet intoleranse og preferanser for visse frukter fra Blodtype A. Legg vekt på de mer basedannende frukter som druer, plommer og bær, som hjelper til å balansere kornsorter som danner syre i musklene.

Blodtype AB trives ikke så godt med visse tropiske frukter, spesielt mango og guajava. Ananas derimot er en utmerket hjelper for fordøyelsen hos Blodtype AB.

Appelsiner bør man også unngå, selv om de skulle være blant dine favoritter. Appelsiner irriterer magen hos Blodtype AB, og de forstyrrer også kroppens evne til å oppta viktige mineraler.

Om dette er forvirrende, så er forklaringen at syre/base reaksjonen foregår på to forskjellige måter – i magesekken og i musklene. Når man sier at appelsiner irriterer magen til Blodtype AB, snakker man om den irritasjonen av magen de kan fremkalle i den følsomme, baseholdige magesekken som Blodtype AB har. Uansett om magesyrenivået hos Blodtype AB generelt sett er lavt, virker syren irriterende.

Grapefrukt er i nær slekt med appelsiner og er også en sur frukt, men den har positive effekter på magen til Blodtype AB fordi den virker basedannende etter at den er fordøyd.

Sitroner er også utmerkete for Blodtype AB fordi de er gode for fordøyelsen og renser systemet for slim.

Siden C-vitamin er en viktig antioksidant, spesielt for forebygging av magekreft, bør man spise andre Vitamin C-rike frukter som grapefrukt og kiwi.

Bananlektiner forstyrrer fordøyelsen hos Blodtype AB. Jeg foreslår at du erstatter den med andre frukter som inneholder mye kalium, som aprikos, fiken og visse melonsorter.

Medisinsk

Ananas – Bringebær – Druer, alle typer – Fiken – Kirsebær – Klementiner – Plommer, alle typer – Rosiner – Stikkelsbær – Tyttebær – Tranebær

Safter og Væsker

Blodtype AB bør starte dagen med å drikke et glass varmt vann med saften av en halv sitron. Dette vil hjelpe til å rense systemet for slim som har hopet seg opp i løpet av natten. Deretter drikker man et glass grapefrukt- eller papayajuice blandet med vann.

Legg vekt på baseholdige fruktsafter av f.eks svart kirsebær, tranebær (tyttebær) eller druer.

Medisinsk

Agurk – Druer – Kirsebær, svart – Kål – Selleri – Tyttebær – Tranebær

Krydder

Sjøsalt og tang bør brukes i stedet for vanlig salt, fordi de inneholder mindre natrium, noe som Blodtype AB bør være oppmerksomme på.

Tang har også en utrolig positiv virkning på hjertet og immunsystemet. Det er også bra for å holde vekten under kontroll.

Miso (lages av soya) er også svært gunstig for Blodtype AB og smaker nydelig i supper og sauser.

Unngå all pepper og eddik fordi de er sure. I stedet for eddik bør man bruke sitronsaft med oljer og krydder når du lager dressing til salater eller grønnsaker.

Vær ikke redd for å bruke masse hvitløk. Det er et kraftig styrkemiddel og et naturlig antibiotikum, spesielt for Blodtype AB.

Sukker og sjokolade er tillat i små mengder. Brukes med vett og forstand.

Medisinsk

Hvitløk – Ingefær – Karri – Miso – Pepperrot – Persille

Tilbehør

Sørg for å unngå alt syltet tilbehør (sylteagurker etc), siden Blodtype AB kan være utsatt for kreft i magesekken. Unngå også ketsjup, som inneholder eddik.

Medisinsk

Ingen

Urtete

Blodtype AB bør drikke urtete for å sette fart på immunsystemet og for å beskytte seg mot hjerte- og karsykdommer og kreft.

Lucern, borre og kamille er immunsystemets forsterkere.

Hagtorn og lakrisrot anbefales på det sterkeste for et sunt hjerte.

Grønn te har en enorm positiv effekt på immunsystemet.

Løvetann, borrerot og jordbærblad er store jernkilder og vil hjelpe mot anemi (blodmangel).

Medisinsk

Alfalfa (lucern) – Borrerot – Ginseng – Grønn te – Hagtorn – Ingefær – Lakrisrot – Mariatistel – Nype – Solhatt (Echinacea)

Diverse Drikkevarer

Rødvin er bra for Blodtype AB på grunn av den positive virkningen på hjertet og karsystemet. Mange mener at et glass rødvin hver dag reduserer risikoen for hjertesykdom både hos mann og kvinner.

En eller to kopper vanlig eller koffeinfri kaffe per dag øker magesyreinnholdet og har også de samme enzymene som finnes i soya. Bruk kaffe og grønn te vekselvis for å oppnå det beste utbytte.

Medisinsk

Grønn te – Kaffe, koffeinfri el vanlig – Vann m/sitron

Menyer basert på Blodtypekost finner du på grunnleggeren sin side:
http://www.dadamo.com/typebase4/recipes.htm

Jeg skreddersyr en plan basert på blodtypen, som jeg kaller Et Biologisk Kosthold. Les mer HER

Nyeste kommentarer

15.10 | 23:10

Avacado handler mest om et "gammelt" syn på fett, så jeg ville nok ikke pers...

15.10 | 23:07

Hei Irene Kokos kan forverre fordøyelsen til Blodtype O, så bør unngås ved ...

15.10 | 05:07

Hva er grunnen for å ikke inkludere kokos og Avocado for type O? Viktig ...

01.08 | 21:43

Hei. Det har du helt rett i. Har vært litt hektisk en periode, så har ikk...