Blodtype B-planen

Type B: Nomaden

-         Balansert

-         Sterkt Immunsystem

-         Tolerant Fordøyelsessystem

-         Mest Fleksible Valg av Kosthold

-         Tåler Melkeprodukter

-         Reagerer Best på Stress med Kreativitet

-         Krever Balanse mellom Fysisk og Psykisk Aktivitet for å Holde seg Slank og Våken

Type B-dietten

Blodtype O og A ser ut til å være store motsetninger på mange måter. Mens Blodtype B kan best beskrives som idiosynkratisk (overfølsom), med fullstendig unike og til tider kameleonaktige egenskaper.

På mange måter ligner Blodtype B så mye på Blodtype O at de to kan virke som om de er i slekt. Og plutselig kan Blodtype B anta en fullstendig ukjent skikkelse, noe som er helt merkelig i seg selv. Man kan si at Blodtype B representerer en forfinet utbedring i utviklingen, et forsøk på å bringe sammen forskjellige folkeslag og kulturer.

I det hele tatt er robuste og årvåkne Blodtype B vanligvis i stand til å motstå mange av de fleste alvorlige sykdommene som er vanlige i vår moderne tid, som hjertesykdommer og kreft. Og om de får disse sykdommene, er det stor sannsynlighet for at de vil overleve.

Derimot er immunsystemet utsatt for mer ”eksotiske” sykdommer slik som multippel sklerose (MS), Lupus (en bindevevslidelse) og kronisk tretthetssyndrom (ME).

Blodtype B-dietten er balansert og sunn samt inneholder et vidt spekter av mat. Blir beskrevet som ”det beste fra dyre- og planteriket”. 

Vekttapfaktoren

Hos Blodtype B er de viktigste faktorene som fører til overvekt, mais, bokhvete, linser, peanøtter og sesamfrø. Alle disse matsortene har forskjellige lektiner, men alle påvirker stoffskiftets effektivitet, noe som resulterer i tretthet, utmattelse, væskeansamling og hypoglykemi.

Reaktiv Hypoglykomi betyr at blodsukkeret faller raskt til et lavt nivå etter et måltid. Er det da fornuftig å spise flere små måltider for å unngå fall i blodsukkernivået? Nei, det største problemet er ikke når man spiser men hva man spiser.

Enkelte matsorter senker blodsukkeret spesielt for Blodtype B. Om man kutter ut de aktuelle matsortene og begynner å spise det som er riktig for sin blodtype, vil blodsukkeret ligge på et normalt nivå etter måltidet.

Problemet med å spise mange små måltider i løpet av dagen er at det forstyrrer kroppens naturlige sultsignaler. Dermed vil du konstant føle sult, noe som er lite hensiktmessig om man ønsker en varig vektreduksjon.

Blodtype B likner på Blodtype O når det gjelder reaksjoner på gluten i hvetekim og andre helkornprodukter. Glutenlektinet lager problemer forårsaket av andre matvarer som nedsetter stoffskiftet. Når maten ikke blir ordentlig fordøyd og omdannet til drivstoff, blir det lagret som fett i kroppen.

Hvetegluten angriper ikke Blodtype B like hardt som Blodtype O. Men når man tilfører hvete til blandingen av mais, linser, bokhvete og peanøtter, blir resultatet akkurat like skadelig. En Blodtype B som ønsker vektnedgang, bør absolutt unngå hvete.

Det er selvfølgelig slik at om man spiser mat med masse energi, vil man gå opp i vekt. Men et moderat forbruk av melkeprodukter hjelper faktisk Blodtype B til å opprettholde balansen i stoffskiftet. De virkelige skyldige er visse matsorter som hemmer en effektiv energiomsetning og gjør at maten lagres som fett. Nedenfor gis noen eksempler på mat som påvirker vekten til Blodtype B.

Mat som fremmer vektøkning

Mais

Hemmer insulinets effektivitet, reduserer stoffskiftet og forårsaker hypoglykemi

Linser

Hemmer riktig næringsopptak, reduserer stoffskiftet og forårsaker hypoglykemi

Peanøtter

Hemmer stoffskiftets effektivitet, forårsaker hypoglykemi og undertrykker leverfunksjonen

Sesamfrø

Reduserer stoffskiftet og forårsaker hypoglykemi

Bokhvete

Hemmer fordøyelsen, reduserer stoffskiftet og forårsaker hypoglykemi

Hvete

Hemmer deler av fordøyelsen og stoffskiftet, mat lagres som fett istedenfor å brennes som energi og hemmer virkningen av insulin

Mat som fremmer vekttap

Grønne Grønnsaker

Bidrar til effektivt stoffskifte

Kjøtt og Lever

Bidrar til effektivt stoffskifte

Egg, Lavfett og Melkeprodukter

Bidrar til effektivt stoffskifte

Lakris Te

Motarbeider Hypoglykemi

Jeg skreddersyr en plan basert på blodtypen, som jeg kaller Et Biologisk Kosthold. Les mer  HER

Matvareguide for Blodtype B

Kjøtt og Fjørfe

Det virker som det i Blodtype B-systemet er direkte forbindelse mellom stress, autoimmunsykdom og rødt kjøtt. Dette er antagelig fordi forfedrene har tilpasset seg andre kjøttsorter (det var f.eks ikke så mange okser på den sibirske tundraen!). Føler man seg sliten eller har en mangel i immunsystemet sitt, bør man spise lam, fårekjøtt eller kanin flere ganger i uken fremfor oksekjøtt eller kalkun.

Erfaringen er at det vanskeligste for Blodtype B er å slutte å spise kylling. Kylling har et Blodtype B-lektin i muskelvevet som kleber sammen blodet. Velg heller kalkun eller fasan, som ikke inneholder de farlige lektinene.

Lektinene i kylling har stor evne til å agglutinerer blodet hos Blodtype B, noe som kan føre til slag og immunforstyrrelser.

Medisinsk:

Fårekjøtt, Hare/Kanin, Lammekjøtt, Vilt (Reinsdyr, Elg, Hjort)

Sjømat

Blodtype B trives best på sjømat, spesielt dypvannsfisk som torsk og laks, som inneholder helsebringende oljer. Hvit fisk som kveite og flyndre er også utmerkede kilder for protein av høy kvalitet.

Unngå alle skalldyr, krabbe, hummer, reker, blåskjell, osv. De inneholder lektiner som er ødeleggende for Blodtype B.

Det er interessant å se at mange av de opprinnelige Blodtype B var jødiske stammer hvor skalldyr var forbudt å spise. Muligens var slike lover en innrømmelse av at skalldyr blir dårlig fordøyd av Blodtype B.

Medisinsk:

Breiflabb, Flyndre/Skrubbe, Gjedde, Kolje/Hyse, Kveite/Hellefisk, Lysing, Makrell, Sardin, Sild (fersk), Sjøtunge, Sjøørret, Stamsild (maisild), Stør (A.Sturio), Torsk/Sei

Melk, Ost og Egg

Blodtype B er den eneste blodtypen som fullt ut kan nyte et stort utvalg av melkeprodukter. Dette er fordi det viktigste sukkeret i Blodtype B antigenet er D-galaktosamin, det samme sukkeret som finnes i melk.

Melkeprodukter ble først introdusert i kosten i løpet av Blodtype B’s høydepunkt i utviklingen, samtidig med at dyrene ble temmet. (egg inneholder ikke de samme lektinene som finnes i muskelvevet hos kyllinger)

Likevel er det en overfølsomhet som stammer fra forfedrene som gjør bildet litt uklart. Om man er av asiatisk opprinnelse, kan det hende at man til å begynne med har litt problemer med å tilpasse seg melkeproduktene, ikke fordi systemet motsetter seg det, men fordi det har vært typisk for den kulturen å gjøre det. Melkeprodukter ble først introdusert i asiatisk samfunn ved invasjonen av de mongolske horder. For en asiat var melkeprodukter maten til en barbar og derfor uspiselig. Dette gjelder fortsatt, til tross for at det finnes et stort antall Blodtype B-asiatere som ødelegger systemet sitt på soyabasert mat.

Blodtype B av afrikansk opprinnelse kan også ha problemer med å tilpasse seg melkeprodukter. Blodtype B er nesten ikke å finne i Afrika, og mange afrikanere har laktoseintoleranse.

Slik intoleranse må ikke forveksles med allergier. Allergier er immunforsvarets reaksjon som gjør at blodet produserer antistoff mot maten. Ved intoleranse kan man få fordøyelsesproblemer av visse matvarer. Intoleranse oppstår ved folkevandringer og kulturell sammenblanding, slik som f.eks skjedde da Blodtype B innvandret til Afrika, hvor et ikke var vanlig å bruke melkeprodukter.

Om man har laktoseintoleranse, kan man tilsette laktose til maten, et enzym som vil gjøre det mulig å fordøye melkeprodukter. Etter at du har vært på Blodtype B-diett i noen uker, begynn forsiktig å innføre melkeprodukter som yoghurt og kefir, som ofte tolereres bedre enn ferske melkeprodukter som iskrem, helmelk og kremost.

Man har funnet at laktoseintolerante med Blodtype B ofte kan tåle melkeprodukter etter at de har rettet opp de problemene de måtte ha med kosten.

Soyamelk anbefales ofte som melkeerstatning. Blodtype B kan spise soyaprodukter, men de er hovedsakelig nøytrale og har ikke de store helsefordelene som de har for Blodtype A.

Noe av problemet med å anbefale soya til Blodtype B er faren for at den brukes som hovedmatkilde i stedet for å spise kjøtt, fisk og melkeprodukter, som Blodtype B virkelig trenger for å oppnå en best mulig helse.

Medisinsk:

Cottage Cheese, Egg (høns), Fetaost (Geit, Sau), Geitemelk, Geitost (hvit av ostestoff), Kefir, Lettmelk, Mozzarella (Bøffel), Ricottaost, Yoghurt

Oljer og Fett

Innfør olivenolje i kosten for å få en god fordøyelse og holde magen i orden. Bruk minst en spiseskje annenhver dag.

Unngå sesam, solsikke og maisoljer, ettersom de inneholder lektiner som er skadelige for Blodtype B’s fordøyelsessystem.

Medisinsk:

Olivenolje

Nøtter og Frø

De fleste nøtter og frø anbefales ikke for Blodtype B. Blant annet inneholder peanøtter, sesam- og solsikkefrø lektiner som forstyrrer insulinproduksjonen hos Blodtype B. Det kan være vanskelig for asiatere som er Blodtype B, å kutte ut sesamfrø og sesambaserte produkter, men i dette tilfellet har blodtypen mer å si enn kulturen.

Medisinsk:

Ingen

Bønner og Belgfrukter

Blodtype B kan spise noen bønner og belgfrukter, men mange bønner, som linser, kikerter og svarte erter, inneholder lektiner som forstyrrer insulinproduksjon.

Generelt sett tåler asiatiske av Blodtype B bedre bønner og belgfrukter enn andre, fordi de er kulturelt vant til det. Men til og med asiatere bør begrense sitt forbruk av disse matvarene og spise dem med måte.

Medisinsk:

Limabønner, Navybønner, Nyre-/Hagebønner, Røde Bønner

Kornslag

Når Blodtype B er i god balanse, d.v.s. hvis de følger de grunnleggende diettprinsipper, vil hvete muligens ikke være noe problem. Likevel vil de fleste ikke tolerere hvete så godt. Hvete inneholder et lektin som fester seg til fettcellenes insulinreseptorer og hindrer insulin å feste seg. Resultatet er redusert insulinfølsomhet og redusert fettforbrenning.

Blodtype B bør også unngå rug, som inneholder et lektin som setter seg i karsystemet og kan forårsake blodforstyrrelser og muligens slag. Interessant nok er de som er ofre for en sjelden karsykdom, som av og til kalles for St. Anthonys brann, hovedsakelig Blodtype B blant befolkning av østeuropeiske jøder.

Mais og bokhvete er hovedgrunnen til at Blodtype B legger på seg. Mer enn noen annen mat bidrar de til tregt stoffskifte, uregelmessigheter med insulin, væskeansamling og tretthet.

Igjen er balanse løsningen for Blodtype B. Spis varierte kornsorter. Ris og havre er utmerkede valg.

Medisinsk:

Havre Helkorn, Havregryn, Havrekli, Hirse, Ris (puffet), Riskli, Spelt (dinkel), Speltmel

Bakervarer

Disse veiledende forslagene er nesten det samme som for kornslagene. Unngå hvete, korn, bokhvete og rug. Likevel har du fortsatt et stort antall brødsorter å velge mellom. Prøv Essener- eller Ezekielbrød fra helsekostbutikken. Disse brødtypene har stor næringsverdi. Til tross for at de er laget av hvetespirer, er den problematiske kjernen ødelagt i spireprosessen, og derfor er de absolutt sunne.

Medisinsk:

Brunt Risbrød, Essenerbrød, Ezekielbrød, Hirsebrød, Riskaker

Kornsorter og Pasta

Utvalget av kornsorter og pasta hos Blodtype B følger helt anbefalingene til kornsorter og brød. Et viktig råd er å trappe ned på pasta og ris. Man trenger ikke så mye av disse næringsstoffene om du spiser anbefalt kjøtt, sjømat og melkeprodukter.

Medisinsk:

Havremel, Rismel

Grønnsaker

Det finnes mange næringsrike grønnsaker av høy kvalitet som er bra for Blodtype B, så utnytt det maksimalt og spis dem tre til fem ganger om dagen. Det er bare noen få grønnsaker som Blodtype B bør unngå, men de bør man merke seg.

Eliminer tomater helt fra dietten.

Tomat er en spesiell grønnsak kalt panhemagglutinan. Det betyr at den inneholder lektiner som kan sammenklebe hver eneste blodtype. Mens tomatlektin har lite effekt på Blodtype O og AB, vil både Blodtype A og B få sterke reaksjoner, vanligvis ved at slimhinnene i magen irriteres.

Mais er også strøket fra listen, siden den inneholder de tidligere nevnte insulin- og stoffskifteforstyrrende lektinene.

Unngå også Oliven, siden muggen den inneholder, kan utløse allergiske reaksjoner.

Fordi Blodtype B har en tendens til å være utsatt for virus og autoimmunsykdom, bør de spise masse grønne bladgrønnsaker fordi de inneholder magnesium, som motvirker virus. Magnesium kan også hjelpe Blodtype B-barn med eksem.

I det hele tatt er grønnsakverden Blodtype B sitt kongerike. Til forskjell fra andre blodtyper kan du også fullt ut nyte poteter, kålsorter og sopp og mange andre deilige matsorter fra naturens spiskammer.

Medisinsk:

Aubergin, Beter, Blomkål, Brokkoli, Bønner, Grønnkål, Gulrot, Hodekål (hvit, rød), Hvitløk, Kinakål, Paprika (alle typer), Pastinakk, Pepperrotblader, Persille, Rosenkål, Rødbeteblader, Rødbeter, Sennepsblader, Sopp (Shiitake), Søtpotet/Yamsrot

Frukt og Bær

Det er veldig få frukter som Blodtype B bør unngå, og de er i tillegg temmelig uvanlige. De fleste av Blodtype B vil neppe savne granatepler og fikenkaktus i kosten.

Ananas er spesielt bra for Blodtype B, som kan ha problemer med oppblåst mage, spesielt om man ikke er vant til melkeprodukter og kjøtt. Bromelain, et enzym i ananas, hjelper til å fordøye maten lettere.

Stort sett kan man velge fritt blant frukter. Blodtype B har et meget balansert fordøyelsessystem, med et sunt syre/basenivå slik at de kan spise noen av de fruktene som er for syreholdige for andre blodtyper.

Prøv å innføre som en regel hver dag å spise minst en eller to frukter av følgende medisinske frukter: Ananas, Banan, Druer (alle typer), Papaya, Plommer (alle typer), Rosiner, Tyttebær, (Tranebær).

Medisinsk:

Ananas, Bananer, Druer (alle typer), Papaya, Plommer (alle typer), Rosiner, Tyttebær (Tranebær)

Safter og Væske

De fleste frukt- og grønnsaksafter er bra for Blodtype B.

Om du ønsker en hverdagssaft for immunforsvaret og nervesystemet som er spesielt tilpasset for Blodtype B, prøv denne:

Bland 1 spiseskje med linfrøolje, 1 spiseskje lecitingranulat av høy kvalitet i et glass fruktjuice. Rist godt og drkk.

Blir kalt ”hjernecoctail”

Lecitin er et fettstoff som finnes hos dyr og planter med evne til å bedre stoffskiftet og styrke immunapparatet. Lecitin (fosfatidylkolin) kan kjøpes i helsekost butikkene.

Medisinsk:

Ananas, Druer, Gulrot, Kål, Papaya, Tyttebær (Tranebær)

Krydder

For Blodtype B er det best med sterke kryddersorter, slik som ingefær, pepperrot, karri og cayennepepper. Unntaket er hvit og sort pepper, som inneholder problemlektiner.

På den andre siden har søte krydder tendens til å irritere magesekken, så unngå søte matvarer som maissirup, maizena og kanel. Unntaket er hvitt og brunt sukker, honning og melasse, som virker nøytraliserende på fordøyelsessystemet til Blodtype B. Kan spises i moderate mengder.

Man kan også spise små mengder med sjokolade, men da som noe ekstra ikke en hovedrett.

Medisinsk:

Cayenne, Hvitløk, Ingefær, Karri, Pepperrot, Persille

Tilbehør

Tilbehør er stort sett enten nøytrale eller dårlige for alle blodtyper. Blodtype B tåler nesten alt vanlig tilbehør, bortsett fra ketsjup (som inneholder de farlige tomatlektinene).

Medisinsk:

Ingen

Urtete

Blodtype B har ikke noe større nytte av de fleste urteteer, og bare noen få av dem er skadelige.

Blodtype B holder balansen med vanlige tesorter – ingefær for å varme seg, peppermynte for å berolige fordøyelsessystmet, osv.

Ginseng anbefales sterkt for Blodtype B, da det ser ut som om den har en positiv effekt på nervesystemet. Vær oppmerksom på at den kan virke som en stimulant, så drikk den tidlig på dagen.

Lakris er spesielt bra for Blodtype B. Det har antivirale (virushemmende) egenskaper som reduserer mottakeligheten for autoimmunsykdommer.

Mange med Blodtype B opplever også at blodsukkernivået faller etter at de har spist (hypoglykemi), og lakris hjelper til å regulere blodsukkernivået.

Man har oppdaget at lakris virker som en relativ kraftig eleksir for dem som lider av kronisk tretthet.

Medisinsk:

Bringebærblad, Ginseng, Ingefær, Lakrisrot, Mariatistel, Nype, Peppermynte, Persille, Salvie

Diverse Drikkevarer

For Blodtype B er det best å begrense sitt drikkeutvalg til urtete og grønne tesorter, vann og juice.

Til tross for at drikkevarer som kaffe, vanlig te og vin ikke vil gi noen reelle skader, er målet for Blodtypedietten å hjelpe til maksimal ytelse, ikke bare å holde seg i en nøytral tilstand. Om man er vant til å drikke vanlig kaffe eller te, kan man prøve å bytte til grønn te som ved siden av å inneholde koffein, også inneholder noen gode antioksidanter og bioflavonoider.

Medisinsk:

Grønn Te, Vann m/Sitron

Menyer basert på Blodtypekost finner du på grunnleggeren sin side:
http://www.dadamo.com/typebase4/recipes.htm

Jeg skreddersyr en plan basert på blodtypen, som jeg kaller Et Biologisk Kosthold. Les mer HER

Nyeste kommentarer

15.10 | 23:10

Avacado handler mest om et "gammelt" syn på fett, så jeg ville nok ikke pers...

15.10 | 23:07

Hei Irene Kokos kan forverre fordøyelsen til Blodtype O, så bør unngås ved ...

15.10 | 05:07

Hva er grunnen for å ikke inkludere kokos og Avocado for type O? Viktig ...

01.08 | 21:43

Hei. Det har du helt rett i. Har vært litt hektisk en periode, så har ikk...