Blodtype A-planen

Blodtype A: Jordbrukeren

-         Den første vegeterianer

-         Høster det han sår

-         Følsomt fordøyelsessystem

-         Tolerant immunsystem

-         Tilpasset kostholds- og miljøforhold i bofaste samfunn

-         Motvirker stress best med rolige handlinger

-         Krever vegetarisk diett for å holde seg slank og produktiv

Blodtype A-dietten

De som er Blodtype A, blomstrer på vegetariske dietter, en arv fra sine mer fastboende og mindre krigerske bondeforfedre.

Hvis du er en gjennomsnittsperson med Blodtype A, kan du synes det er for drastisk å slutte med den typiske kjøtt og potet middagen til fordel for soyaproteiner, ulike kornsorter og grønnsaker. Likeledes kan det være vanskelig å kutte ut for mye bearbeidet og raffinert mat, siden vårt siviliserte kosthold mer og mer består av passende giftstoffer innpakket i fristende pakninger.

Men det er spesielt viktig for Blodtype A å få i seg mat som er så nær naturlig tilstand som mulig: ferske, rene og organisk dyrket.

Da Blodtype A har et følsomt immunforsvar, er det kritisk å få endret kostholdet. Spesielt ettersom Blodtype A er biologisk disponert for hjertesykdommer, kreft og sukkersyke.

Detter er risikofaktorer, men behøver ikke å være sjebnen. Ved å følge dietten, kan man ”superlade” immunsystemet og stoppe utviklingen av livstruende sykdom.

Oppnå Passende Vekt

Hvis du er vant til å spise kjøtt, vil du kunne gå ned i vekt ganske raskt, da du fjerner mat som virker giftig for deg.

På mange måter er Blodtype A stikk motsatt Blodtype O når det gjelder stoffskiftet. Mens rødt kjøtt setter fart på stoffskiftet til Blodtype O og gjør det mer effektivt, vil det samme kjøttet gjøre Blodtype A treg og mindre energisk.

Noen av Blodtype A merker væskeansamlinger, siden fordøyelsessystemet deres bearbeider tung mat sakte. Blodtype O forbrenner kjøtt som drivstoff, mens Blodtype A lagrer kjøtt som fett. Grunnen er forskjellen i magesyre, Blodtype O har et høyt nivå, mens Blodtype A har et lavt innhold. 

Melkeprodukter blir også dårlig fordøyd av Blodtype A, og de framkaller insulinreaksjoner, en annen faktor som setter ned stoffskiftet. I tillegg inneholder melkeprodukter store mengder mettet fett av den sorten som hos Blodtype A skader hjertet og fører til fedme og sukkersyke.

Hvete er en blandingsfaktor i Blodtype A-diett. Mens Blodtype A kan spise hvete, må de være forsiktige og ikke spise for mye, for da vil muskelvevet bli for surt. Da vil ikke Blodtype A kunne bruke energien like raskt, og energiomsetningen blir hemmet. Denne spesielle reaksjonen på mat er et godt eksempel på at vi reagerer forskjellig på matvarer, avhengig av blodtype.

I tillegg til å spise et utvalg av sunn, lite fettholdig mat, grønnsaker og kornsorter, må Blodtype A fokusere på den mat som har medisinske virkninger.

Mat som fremmer vektøkning

Kjøtt

Fodøyes dårlig, lagres som fett, øker fordøyelsesgifter

Melkeprodukter

Hemmer næringsomsetningen

Nyrehage Bønner

Hemmer fordøyelsesenzymene, reduserer stoffskiftet

Limabønner

Hemmer fordøyelsesenzymene, reduserer stoffskiftet

Hvete (i store mengder)

Hemmer insulineffektiviteten, hemmer energiomsetningen

Mat som fremmer vekttap

Planteoljer

Bidrar til effektiv fordøyelse, hindrer væskeansamling

Soyaprodukter

Bidrar til effektiv fordøyelse, omdannes raskt til energi

Grønnsaker

Bidrar til effektivt stoffskifte, øker tarmens mobilitet

Ananas

Øker forbrenningen, øker tarmens mobilitet

Jeg skreddersyr en plan basert på blodtypen, som jeg kaller Et Biologisk Kosthold. Les mer  HER

Matvareguide for Blodtype A

Kjøtt og Fjørfe

For størst utbytte bør Blodtype A kutte ut alt kjøtt. Men la oss likevel være realistiske, kostholdet i den vestlige verden er fortsatt proteinbasert. Trenden med gatekjøkkenmat ser ut til å vokse, med mer fett og kalorier enn noensinne. Men til tross for at dette er en aktuell trend, bør man se på Blodtype A-dietten med åpent sinn.

Dette er starten på en reduksjon av risikofaktorene for hjertesykdommer og kreft for Blodtype A.

Når det er sagt tar det tid før man klarer å omstille seg til et vegetarisk kosthold. Start med å spise fisk i stedet for kjøtt flere ganger i uken. Når du spiser kjøtt bør man velge de magreste stykker man kan finne, og fjærfe er å foretrekke fremfor rødt kjøtt.

Tilbered kjøttet ved å grille eller steke i stekeovn.

Blodtype A bør holde seg fullstendig vekk fra raffinert kjøttmat som skinke, pølse og pålegg. Slik mat inneholder nitritt som kan gi magekreft hos mennesker som har lite magesyre, hvilket er en vanlig egenskap ved Blodtype A.

Medisinsk:

Ingen

Sjømat

De som er Blodtype A, kan spise sjømat i moderate mengder tre eller fire ganger i uken, men bør unngå hvit fisk, slik som sjøtunge og flyndre. De har et lektin som kan irritere fordøyelsessystemet hos Blodtype A.

Hvis man er kvinne og har brystkreft i familien, bør man overveie å inkludere snegler i kosten. Spiselige snegler, Helix pomatia, inneholder et kraftig lektin som kleber sammen blodet. De tiltrekkes også av Blodtype A celler som forandres hos de to vanligste formene for brystkreft. Dette er en positiv form for agglutinering av blodet fordi dette lektinet kvitter seg med syke celler.

For å bevare næringsverdien bør sjømat være ovnstekt, grillet eller dampkokt.

Medisinsk:

Breiflabb, Karpe, Laks, Makrell, Regnbueørret, Sardin, Sik, Sjøørret, Snegler, Torsk/Sei

Melk, ost, egg

De som er Blodtype A, kan tåle små mengder syrnede melkeprodukter, men bør unngå alt som er lagd med helmelk og begrense forbruket av egg og da helst fra økologiske høns. Dette vil kreve en del planlegging, siden kosten i den vestlige verden inneholder mye egg, smør og fløte, med kaker, paier, kjeks og iskrem som de største favorittene.

Man bør velge yoghurt, kefir, rømme uten fett og andre melkeprodukter som inneholder bakteriekultur (Cultura, Biola, osv). Soyamelk og ost er meget bra for Blodtype A.

Grunnen til at de fleste melkeproduktene er ufordøyelige for Blodtype A, er enkelt og greit fordi Blodtype A lager antistoffer mot et nitrogenbundet sukker i helmelken, D-galaktosamin. D-galaktosamin danner sammen med fukose B-liknende antigen. Siden immunsystemet til Blodtype A er lagd slik at det støter fra seg alt B-lignende, produserer det antistoffer for å støte fra seg B-antigener.

Derfor vil det også støte fra seg helmelkprodukter.

Hvis man er en Blodtype A med allergi eller luftveisproblemer, bør man være klar over at melkeprodukter i stor grad øker utskillelsen av slim. Blodtype A produserer vanligvis mer slim enn andre blodtyper, sannsynligvis fordi de trenger ekstra beskyttelse på grunn av deres noe ”for snille” immunsystem. Imidlertid kan for mye slim være skadelig fordi forskjellige virus pleier å gi det. For mye slim fører uunngåelig til allergiske reaksjoner, infeksjoner og luftveis-problemer. Dette er enda en god grunn for deg til å kutte ut melkeprodukter.

Medisinsk:

Soyamelk, Soyaost

Oljer og Fett

Blodtype A behøver meget lite fett for å fungere bra, men en daglig spiseskje olivenolje på salaten eller dampkokte grønnsaker vil være bra for fordøyelsen. Oliven inneholder en stor andel enumettet fett og har også en positiv effekt på hjertet, det kan faktisk redusere kolesterolnivået i kroppen.

Lektiner i maisolje forårsaker problemer i fordøyelsessystemet hos Blodtype A – den helt motsatte effekten som fra de gunstige oljetypene.

Bare to typer olje er medisinske, men olivenoljen smaker bare mye bedre enn de andre. I motsetning til linfrøolje tåler den dessuten varmebehandling meget godt og er derfor velegnet til steking og baking.

Medisinsk:

Linfrøolje, Olivenolje, Soyaolje

Nøtter og Frø

Mange nøtter og frø, slike som gresskar og solsikkefrø, mandler og valnøtter, kan gi et positivt tilskudd til Blodtype A-dietten. Siden de med Blodtype A bør spise lite animalsk protein, utgjør nøtter og frø viktige proteinkilder. Peanøtter er de gunstigste. Spis dem ofte, de inneholder et krefthemmende lektin. Spis også peanøtthinner (ikke skall). Gresskarfrø har også medisinske virkninger.

Om man er Blodtype A og har galleblæreproblemer, bør man holde seg til nøttesmør istedenfor hele nøtter.

Medisinsk:

Gresskarfrø, Peanøtter, Peanøttsmør

Bønner og Belgfrukter

De som er Blodtype A, stortrives på de vegetabilske proteinene i bønner og belgfrukter.

Sammen med din venn soyabønnen og alle produkter som lages av den , utgjør mange bønner og belgfrukter en god kilde til protein. Vær likevel oppmerksom på at ikke alle bønner og belgfrukter er bra for deg. For eksempel inneholder nyrebønner, limabønner, marinebønner og kikerter et lektin som kan forårsake nedsatt insulinproduksjon, noe som ofte kan være en faktor i utviklingen av fedme og sukkersyke.

Medisinsk:

Adukibønner, Azukibønner, Linser (alle typer), Pintobønner, Soyabønner, Soyabønner (røde), Svarte Bønner, Svartøye-bønner

Kornslag

De som har Blodtype A, trives generelt med korn og kan spise denne typen mat en eller flere ganger daglig. Velg helkorn framfor hurtiglagde og raffinerte kornsorter. Innfør hirse, soyahvete, maismel og havremarg i kosten.

Hvis du er plaget av slim på grunn av astma eller hyppige infeksjoner, bør du begrense hveteforbruket, fordi hvete forårsaker slimdannelse. Man må eksperimentere på egen hånd for å finne ut hvor mye hvete du kan spise.

Blodtype A som spiser hvete, må sørge for å balansere syredannende hvete med basedannende mat (se frukt). Vi snakker ikke her om magesyre, men om kroppens syre/base-balansen. Type A har det best når vevet er svakt basisk, i motsetningen til Blodtype O, som trives med syreoverskudd. Mens den indre kjernen i hvetekorn blir basisk hos Blodtype O, blir den sur hos Blodtype A.

Medisinsk:

Amaranth, Bokhvetemel

Bakevarer

Veiledningen for valg av brød og boller for Blodtype A er den samme som for korn. De er generelt sett gunstige mattyper, men hvis du produserer masse slim eller er overvektig, bør du ikke bruke hel hvete i det hele tatt. Soya og rismel er bra erstatninger for deg. Imidlertid bør du være klar over at brød med hvetespirer som selges i vanlige matvarebutikker, ofte inneholder små mengder uspiret hvete og derfor må regnes som helkornbrød.

Selv om Essener- og Ezekielbrød (som finnes i enkelte helsekostforsterkninger) er lagd med spiret hvete, blir glutenlektinene ødelagt i spireprosessen.

Medisinsk:

Essenerbrød, Ezekielbrød, Riskaker, Soyamelbrød, Spiret, Hvetebrød

Kornsorter og Pasta

De som har Blodtype A, har mange valgmuligheter når det gjelder korn og pasta. Slike matvarer er utmerkede kilder til vegetalsk protein. De kan tilføre mange næringstoffer som Blodtype A ikke lenger får via animalsk protein. Hold deg unna behandlet/raffinert mat som ferdiglagde frossenvarer, ferdiglagde pastaretter med saus, eller pakker med ris og grønnsakblandinger. Få isteden full utnyttelse av næringsverdien fra helkornprodukter. Bak dine egne kaker, lag din egen pasta, eller dampkok risen selv, og bruk bare de beste råvarene.

Medisinsk:

Bokhvete/Kasha, Bokhvete-nudler, Havremel, Rismel

Grønnsaker

Grønnsaker er viktige for Blodtype A, siden de tilfører mineraler, enzymer og en rekke antioksidanter. Spis grønnsaker i en så naturlig form som mulig (rå dampkokt) for å bevare mest mulig av næringsstoffene i dem.

De som er Blodtype A, kan spise de fleste grønnsaker, men det finnes noen unntak: paprika irriterer den fintfølende magesekken. Det samme gjør muggsopp som finnes i gjæret oliven. De som er Blodtype A, er også meget følsomme for lektiner i poteter og kål. Tomater virker sterk ødeleggende på fordøyelsessystemet  og bør derfor unngås. Tomater er et sjeldent planteslag som også kalles panhemagglutinan. Det betyr at tomatlektiner kleber sammen blodet hos alle blodtypene. Imidlertid produseres ikke Blodtype O antistoffer mot tomater og kan derfor spise dem, noe også Blodtype AB kan, men de passer dårlig for Blodtype A og B.

Brokkoli anbefales sterkt pga. innholdet av antioksidanter. Antioksidanter styrker immunsystemet og forebygger unormal celledeling. Andre grønnsaker som er utmerket for Blodtype A, er gulrøtter, grønnkål, gresskar og spinat.

Bruk mye hvitløk. Hvitløken er en naturlig antibiotika som motvirker infeksjoner, den styrker immunforsvaret og er bra for blodet. Alle blodtyper har nytte av hvitløk, men kanskje har Blodtype A mest nytte av den, fordi immunsystemet er utsatt for mange sykdommer, noe som hvitløk kan hjelpe mot.

Gul løk styrker også immunsystemet, den inneholder en antioksidant som kalles quercetin.

Tofu er selvfølgelig den viktigste matvaren for Blodtype A. Tofu er ernæringsmessig sett en fullkommen matvare som både er mettende og billig. Mange mennesker i den vestlige verden har en automatisk motvilje mot Tofu. Noe av problemet ligger trolig i at det ikke ser særlig fristende ut. Men Tofu er nesten uten smak og suger til seg smak fra grønnsaker og krydder det kokes sammen med. Den beste måten å tilberede Tofu på, er å hurtigsteke det sammen med grønnsaker og smake til med hvitløk, ingefær og soyasaus.

Medisinsk:

Abelmoskus, Alfalfaspirer, Artisjokk, Blad/Sølvbete, Brokkoli, Endive, Gresskar, Grønnkål, Hodesalat, Hvitløk, Kålrabi/Kålrot, Løk (gul og rød), Løvetannblader, Mangold, Nepe, Pastinakk, Pepperrot, Persille, Purreløk, Rødbeteblader, Spinat, Tempeh, Tofu

Frukt og Bær

De som er Blodtype A, bør spise frukt tre ganger daglig. De fleste frukter er tillatt, men du bør konsentrere deg om de mer basedannende som bær og plommer, som hjelper til å balansere syredannende kornsorter.

Meloner er også baseholdig, men det høye innholdet de har av mugg gjør det vanskelig å fordøye for de som er Blodtype A.

Kantalup og honningmelon bør unngås fullstendig, siden de har det høyeste mugginnholdet av alle. Andre melontyper (nøytrale) kan spises en gang i blant.

De som har Blodtype A, tåler ikke så bra tropiske frukter som f.eks mango og papaya.

Ananas er derimot en utmerket fordøyelseshjelper for Blodtype A.

Appelsiner bør også unngås, til tross for at de kan være blant dine favoritter. Appelsiner forårsaker irritasjon hos Blodtype A, og de forstyrrer også opptaket av viktige mineraler.

Grapefrukt er nær beslektet med appelsiner og er også en sur frukt, men den har positiv effekt på magesekken til Blodtype A fordi den danner baser i stoffskiftet etter fordøyelsen.

Sitron er også utmerket. Den bidrar til å rense slim ut av systemet.

Siden C-vitamin er en viktig antioksidant som særlig kan forebygge kreft i magen, bør du spise Vitamin C-holdige frukter.

Bananlektiner forstyrrer fordøyelsen hos Blodtype A. Erstatt banan med andre frukter som inneholder mye Kalium, som aprikos, fiken og noen melonsorter.

Medisinsk:

Ananas, Aprikos, Fiken, Grapefrukt, Kirsebær, Sitron, Plommer (alle typer), Svisker

Safter og Væsker

De som er Blodtype A, bør alltid starte dagen med et lite glass varmt vann med ½ presset sitron. Dette vil hjelpe til å redusere slimet sam har samlet seg i løpet av natten i det litt trege fordøyelsessystemet og hjelpe til å regulere magen.

Baseholdig, konsentrert fruktsaft av f.eks solbær blandet med vann bør foretrekkes framfor saft med høyt sukkerinnhold, som er mer syredannende.

Medisinsk:

Ananas, Aprikos, Grapefrukt, Kirsebær (svart), Kål, Sviske, Vann (med sitron)

Krydder

De som er Blodtype A, bør se på krydder som noe mer enn bare det å sette smak på maten. En riktig krydderkombinasjon kan virke som en kraftig stimulans på immunsystemet.

For eksempel er soyabaserte krydder som tamari, miso og soya saus utrolig gunstige for Blodtype A. Om du er bekymret for å innta for mye Natrium, er alle disse produktene å få med lavt innhold av Natrium.

Tang er en utmerket kilde til Jod og andre mineraler.

Eddik bør unngås, fordi syrer har tendens til å forårsake irritasjon i magesekkens slimhinner.

Sukker og sjokolade er tillatt i Blodtype A-diett, men bare i små mengder. Bruk minst mulig sukker. Nyere forskning har påvist at sukkerinntak nærmest lammer immunsystemet i flere timer.

Medisinsk:

Byggmalt, Hvitløk, Ingefær, Melasse (mørk), Merian, Miso, Soyasaus, Tamari

Tilbehør

Du kan spise små mengder syltetøy, salatdressinger med lavt fettinnhold og til og med sylteagurk av og til. Men vær forsiktig, for syltet mat er satt i sammenheng med kreft i magen hos mennesker med lite magesyre.

Tilbehør kan ikke anbefales noen blodtype. Særlig Blodtype A bør unngå å spise picles og eddik pga. det lave nivået av magesyre.

Medisinsk:

Ingen

Urteteer

Blodtype A reagerer stikk motsatt av Blodtype O på visse urteteer. Mens Blodtype O trenger å bli beroliget, behøver Blodtype A å få fart på immunsystemet.

De fleste helserisiki til Blodtype A er relatert til det trege immunsystemet, og noen urter kan ha en god effekt.

For eksempel er Hagtorn et styrkende middel for hjerte- og karsystemet, Lucern og Borre styrker immunsystemet, og grønn te inneholder viktige antioksidanter som beskytter fordøyelsessystemet mot kreft.

Det er også viktig for Blodtype A å øke magesyresekresjonen, siden de har tendens til å ha lite magesyre. Urter som Ingefær og Alm gjør dette.

Beroligende urter som Kamille og Baldrianrot er perfekte løsninger mot stress. Så neste gang man føler at tiden løper fra seg, bør man brygge en god kanne te.

Medisinsk:

Alfalfa (Lucern), Alm (Slippery Elm), Aloe, Baldrian, Borrerot, Bukkehornkløver, Ginseng, Grønn Te, Hagtorn, Ingefær, Kamille, Mariatistel, Nype, Prikkperium/Johannesurt, Solhatt (Echinacea)

Diverse Drikkevarer

Rødvin er bra for Blodtype A på grunn av sin gode effekt på hjerte- og karsystemet. Et glass rødvin bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdommer hos både menn og kvinner.

Kaffe kan faktisk være bra for Blodtype A. Det øker magesyren og har også de samme enzymer som finnes i soya. Bruk kaffe og grønn te vekselsvis for å oppnå best resultat.

Alle andre tillagde drikkevarer bør unngås. De passer ikke til fordøyelsessystemet og hjelper heller ikke immunforsvaret.

Drikk så mye rent og friskt vann du kan!!

Medisinsk:

Grønn Te, Kaffe (Koffeinfri, vanlig), Rødvin, Vann (med sitron)

Menyer basert på Blodtypekost finner du på grunnleggeren sin side:
http://www.dadamo.com/typebase4/recipes.htm

Jeg skreddersyr en plan basert på blodtypen, som jeg kaller Et Biologisk Kosthold. Les mer HER

Råd om Kosttilskudd

Kosttilskudd (Vitaminer, Mineraler eller Urter) har som oppgave å tilføre næringsstoffer som mangler i kosten og å gi en ekstra beskyttelse der du trenger det.

Fokus for Blodtype A er:

- Oppladning av stoffskiftet

- Tilførsel av antioksidanter som bekjemper kreft

- Forebygging av infeksjoner

- Styrke hjertet

Følgende anbefalinger legger vekt på de tilskuddene som bidrar til å nå disse målene.

MEDISINSK

Vitamin B:

De som har Blodtype A, bør være oppmerksomme på Vitamin B-12 mangel. Detter ikke bare fordi Blodtype A-kost til en viss grad mangler dette næringstoffet, som hovedsaklig finnes i kjøtt, men også fordi Blodtype A har vanskeligheter med å absorbere B-12 grunnet mangel av intrinsisk faktor.

Intrinsisk faktor produseres i magesekkens slimhinner og hjelper blodet med å ta opp B-12. Hos eldre mennesker som er Blodtype A, kan mangel på Vitamin B-12 føre til aldersdemens og andre nevrologiske lidelser.

Om du er blodfattig (anemisk), vil du muligens trenge tilskudd av Folat

De som er Blodtype A med hjerteproblemer, bør vurdere moderate tilskudd av Niacin i samråd med lege, som har en kolesterolsenkende virkning.

Den beste maten som er rik på Vitamin B:

- egg, fisk, helkorn, miso (B-12), soyasaus (B-12) og tempeh (B-12)

Vitamin C:

De som er Blodtype A har høyest forekomst av magekreft på grunn av for lite magesyre, og de kan derfor ha stor nytte av tilskudd av Vitamin C.

For eksempel kan nitritt, et stoff som dannes ved røking eller konservering av kjøtt, være et spesielt problem hos Blodtype A, da nitritt er mer kreftfremkallende dersom nivået av magesyre er lavt.

Som antioksidant er Vitamin C kjent for å blokkere denne reaksjonen, man man bør uansett unngå røkt og konservert mat.

Den beste maten som er rik på Vitamin C:

- bær, kirsebær, grapefrukt, sitron, ananas og brokkoli

Vitamin E:

Det finnes gode holdepunkter for at Vitamin E beskytter både mot kreft og hjertesykdommer, to lidelser som Blodtype A er særlig utsatt for. Et daglig tilskudd bør ikke overstige 400 IE (internasjonale enheter).

Den beste maten med Vitamin E:

- Planteoljer, helkorn, peanøtter og grønne bladgrønnsaker

Kalsium:

Siden Blodtype A-kost inkluderer melkeprodukter, er ikke kalsiumbehovet like stort som hos Blodtype O, men det anbefales et tilskudd på 300-600mg ren Kalsium fra 50-års alderen.

Den dårligste kalsiumkilden for Blodtype A er den som er lettest å få tak i, nemlig kalsiumkarbonat (som ofte finnes i syrenøytraliserende midler). Denne typen kalsium krever maksimalt med magesyre for å opptas.
Generelt tolererer Blodtype A kalsium glukomat bedre, men det beste opptaket får man ved å bruke Kalsium Laktrat.

Den beste maten som er rik på kalsium:
- Brokkoli, egg, geitemelk, sardiner med ben, soyamelk, spinat og yoghurt

Jern:

Blodtype A-diett har naturligvis et lavt innhold av jern, da det finnes mest av jern i rødt kjøtt. Kvinner med Blodtype A, spesielt de som har kraftig menstruasjon, bør være påpasselige med å få i seg nok jern.

Hvis du trenger jerntilskudd, så snakk med legen slik at du kan kontrollere blodprosenten din med blodprøver.

Bruk generelt så lave doser som mulig og unngå lange perioder med tilskudd.
Floradix er et flytende jernpreparat og urtetilskudd som kan kjøpes hos de fleste helsekostforretninger og som ikke irriterer magen til Blodtype A.

Den beste maten som er rik på jern:
- Bønner, fiken, helkorn og mørk melasse

Sink:
Små mengder sink (så lite som 3mg per dag) ofte kan ha en god beskyttende virkning mot infeksjoner hos barn, spesielt mot ørebetennelse.
Men sinktilskudd er et tveegget sverd.
Mens små doser tatt i perioder forsterker immunsystemet, kan høye doser tatt over lengre tid virke nedsettende og gjøre det vanskelig å oppta andre mineraler.
Vær forsiktig med Sink!!
Det er meget utbredt som tilskudd, men du bør ikke ta store doser uten først å ha rådført deg med en spesialist.

Den beste maten som er rik på sink:
- Belgfrukter og egg

Selen:

Selen inngår som et av elementene i kroppens eget antioksidantforsvar og kan være verdifull for Blodtype A pga deres tendens til å utvikle kreft.
Men før du tar store doser selentilskudd på egen hånd, bør du snakke med en spesialist, ettersom det har vært tilfeller av selenforgiftning blant de som har tatt ekstra store doser.
Tilskudd på 200-300 mikrogram per dag anses imidlertid som trygt.

Krom:
På grunn av mottagelighet for sukkersyke, kan Blodtype A med diabetes i familien være interessert i det faktum at krom bidrar til å regulere kroppens blodsukker ved å forsterke effekten av insulin. Imidlertid vet man lite om langtidseffekter av store doser kromtilskudd, og det anbefales forsiktighet.
Blodtype A kan best beskytte seg mot sukkersyke ved å følge Blodtype A sin diett.

Urter/fytokjemikalier som anbefales for Blodtype A:
HAGTORN (Crataegus oxyacantha)
Hagtorn er utmerket for å styrke hjertet og blodkarene.
Denne urten har en usedvanlig evne til å forebygge hjertesykdom og kommer fra hagtorntreet. Den gjør arteriene mere elastiske, styrker hjertet, senker blodtrykket og bidrar til å løse opp uønsket belegg i arteriene.

Hagtorn er offisielt godkjent til farmasøytisk bruk i Tyskland, men urtens virkninger er praktisk talt ukjent andre steder.
Ekstrakt og tinkturer er tilgjengelige gjennom naturopatiske leger, i helsekostforretninger og på apotek.
Tyske myndigheter har utgitt publikasjoner som viser at planten er fullstendig uten bivirkninger. Hagtornekstrakt burde vært tilsatt i frokostblandinger på lik linje med vitaminer.

ECHINACEA PURPUREA (Solhatt):

Milde immunstyrkende urter som solhatt (ekstrakt fra den purpurfargede blomsten), kan hjelpe til med å holde unna forkjølelser og influensa. Mange bruker solhattinktur, menurten finnes også i tablettform.
Finnes både i Helsekost og Apotek

BEROLIGENDE URTER:
Kamille og Baldrianrot (også kalt legevendelrot) er mildt beroligende urter for å motvirke stress. Disse kan du få som te, som anbefales drukket hyppig.
Baldrian har litt skarp lukt som du ikke legger merke til når du blir vant til den.

QUERCETIN:
Quecetin er ett bioflavanoid som det finnes mye av i grønnsaker, spesielt gul løk.
Den er en meget kraftig antioksidant, mange hundre ganger sterkere enn Vitamin E, og kan være et viktig tilskudd i kreftforebyggende strategier for Blodtype A.

MARIATISTEL (Silybum marianum):

Som quercetin er mariatistel en effektiv antioksidant som dessuten har en særlig evne til å oppkonsentreres i leveren og gallegangene. Så om det finnes lever-, bukspyttkjertel- eller galleblæreproblemer i familien, bør man overveie å inkludere mariatistel i kosten.
Kreftpasienter som får cellegifter, bør ta tilskudd av mariatistel for å unngå at leveren blir skadet.

BROMELAIN (ananasenzymer):

Hvis du er Blodtype A og er plaget av oppblåst mage eller andre tegn på dårlig proteinopptak, bør du ta et bromelaintilskudd.
Dette enzymet har evne til å bryte ned proteiner i maten til aminosyrer og peptider, slik at tarmene lettere kan absorbere disse livsviktige næringstoffene.

PROBIOTIKA:
Probiotika er betegnelsen på "snille" tarmbakterier som bl.a hjelper i fordøyelsen av næringsstoffer og til å lage vitaminer. Hvis Blodtype A-kosten er en ny erfaring, kan man i prosessen med å venne seg til et vegetabilsk kosthold oppleve ubehag og føle seg oppblåst. Et tilskudd av probiotika kan hindre dette.
Se etter tilskudd som inneholder et høyt nivå av "bifidusfaktor", som er den bakteriestammen som passer best for Blodtype A-systemet

UNNGÅ

VITAMIN-A - BETAKAROTEN
Erfaringsbasert observasjon har vist at betakaroten kan irriterer blodårene hos Blodtype A og det anbefales å unngå tilskudd og i stedet få det gjennom kosten.
Om man ønsker å bruke tilskudd, bør man bruke et naturkonsentrat som inneholder samtlige karotenoider, samt tilskudd av andre antioksidanter som Vitamin C og E.
Advarsel: 
Evnen til å oppta fettløselige vitaminer reduseres med alderen og derfor kan eldre muligens ha nytte av tilskudd av Vitamin A i små doser (10 000IE daglig) for å motstå aldringseffekten.

Den beste maten som er rik på karotenoider:
Brokkoli, egg, gul squash, gulrot og spinat 

Stress- og mosjonsprofil

De som er Blodtype A, reagerer på det første stresstadiet, alarmstadiet, med intellektet. Adrenalinet strømmer til hjernen og fremkaller angst, irritabilitet og hyperaktivitet. Etter hvert som stressignalene pulserer i immunsystemet, blir man svakere. Den forhøyde følsomheten i nervesystemet vil gradvis gjøre de følsomme antistoffene helt frynsete. Man er for svak til å kjempe mot infeksjoner og bakterier som bare venter på å invadere deg.

Om man bruker beroligende teknikker som yoga eller meditasjon, kan man få stor nytte av å lære fokus og avslapning, og på den måten kunne takle negativt stress.
De som er Blodtype A, reagerer ikke bra på langvarige konfrontasjoner og har behov for å overveie og utøve stillhetens kunst som et beroligende middel.
Om de med Blodtype A fortsetter i sin naturlige stresstilstand, kan det føre til hjertesykdom og visse kreftformer.

T` ai-chi ch*uan, er et rituelt mønster av kinesisk boksing med sakte bevegelser og hatha yoga, det indiske systemet for å kontrollere pusten og strekke ut, er beroligende opplevelser.
Mosjonsformer som å gå tur i fjellet, svømme og sykle er bra for Blodtype A.

Krevende konkurransesport vil kun tappe deg for psykisk energi og gjøre deg anspent igjen, slik at immunsystemet legges åpent for sykdom.

Følgende mosjonsformer anbefales for Blodtype A. Vær ekstra oppmerksom på tiden man bruker på øvelsene. For å bli kvitt spenninger og energi, er det nødvendig at man gjør en eller flere av disse mosjonsformene, tre til fire ganger i uka.

MOSJONSFORM:
- T 'AI-CHI, 30-45 min (3-5x per uke)
- HATCH YOGA, 30 min (3-5x per uke)
- KAMPSPORT, 60 min (2-3x per uke)
- Golf, 60 min (2-3x per uke)

- RASK GANGE, 20-40 min, (2-3x per uke)

- SVØMMING, 30 min (3-4x per uke)
- DANS, 30-45 min (2-3x per uke)
- AEROBIC (LAV INTENSITET), 30-45 min, (2-3x per uke)
- TØYE UT, 15 min (3-5x per uke)Mosjonsretningslinjer for Blodtype A
T*ai-chi ch'unan eller t'ai-chi er en mosjonsform som øker kroppens fleksibilitet. Den kan være en meget effektiv avslapningsmetode, men det kreves konsentrasjon og tålmodighet for å mestre det.

Yoga er også bra for stressmønsteret til Blodtype A.
Den kombinerer indre rettferdighet med pustekontroll og stillinger laget for å gi fullstendig konsentrasjon uten forstyrrelser fra hverdagslige bekymringer.
Hatha-yoga er den yogatypen som er mest brukt i vesten (per 1999)
Hvis man lærer seg de grunnleggende yogastillingene, kan du lage et eget program som passer inn i hverdagen.

ENKLE AVSLAPNINGSTEKNIKKER I YOGA
Yoga begynner og slutter med avslapping. Vi spenner musklene våre hele tiden, og sjelden tenker vi på å gjøre det motsatte, å slappe av. Vi kan føle oss bedre og sunnere hvis vi regelmessig befrir oss fra de spenningene som blir igjen i musklene i løpet av hverdagens stress og anstrengelser.

Den beste stillingen for å slappe av er å ligge på ryggen. Legg armene ned langs siden, slik at man er fullstendig komfortabel i hofter, skuldre og rygg. Målet ved dyp avslapping er å la kroppen og sinnet bli rolige på samme måten som når bølgene i et urolig vann til slutt stilner av.

Start med å puste med magen. Når en baby puster, beveges magen, ikke brystkassa.
Et av målene med yoga er å gjøre seg bevisst på riktig pusteteknikk. Legg merke til pustemønsteret, Er pusten rask, overflatisk og uregelmessig, eller har man en tendens til å holde pusten?
La pusten komme tilbake til et mere naturlig mønster, som er fyldig, dyp, regelmessig og uten hemninger. 
Prøv å isolere de nederste pustemusklene og prøv å puste uten å heve brystkassen. Pusteøvelser skal alltid gjøres på en smidig måte og uten anstrengelser. Legg en hånd på navlen og kjenn på pustebevegelsen. Slapp av i skuldrene.

Start øvelsen med å puste helt ut. Når man så puster inn, forestiller man seg at en tung vekt, som en stor bok, ligger på navlen. Man skal da prøve å løfte denne innbilte vekten opp mot taket.
Når du puster ut, skal "boka" hjelpe deg å presse ut all luften, mer enn man naturlig ville pustet ut.
Denne øvelsen vil redusere spenninger i musklene. Bruk magemusklene til hjelp.

Selv om man utfører aerobisk trening i løpet av uken, er det viktig å legge inn noen avslappende og beroligende rutiner som vil hjelpe mot stress.

Blodtype og Personlighet

Blodtype A var opprinnelig tilpasset et liv på tettbebodde steder, hvor dagliglivets stress var basert på en mer sedat, men likevel urban livsstil. Visse psykologiske trekk vil utvikle seg hos mennesker som er nødt til å tolerere utfordringene fra et ett befolket miljø.

Sannsynligvis er den viktigste egenskapen et menneske kan ha under slike omstendigheter, en samarbeidsvillig natur.
Opprinnelig måtte Blodtype A være anstendige ordensmennesker som fulgte lovene, og de måtte vise selvkontroll. Et samfunn kan ikke overleve om det ikke finnes respekt for andre og deres eiendom.
De som holder seg for seg selv, klarer seg dårlig i gruppesammensetninger.
Om kjennetegnene ved Blodtype O ikke hadde endret seg, slik at de ble bedre tilpasset landbrukssamfunnet, ville resultatet vært kaos og tilslutt undergang. Igjen kan vi takke våre Blodtype A-forfedre at menneskerasen overlevde.

De tidligste av Blodtype A måtte være flinke, følsomme, lidenskapelige og meget smarte for å møte utfordringene fra et mer sammensatt liv. Men alle disse egenskapene måtte leve innenfor faste rammer.
Dette kan være årsaken til at Blodtype A til og med i dag har tendens til å ha stramme regler. De holder tilbake følelsene fordi det er det man gjør når man prøver å tekkes andre. Men når de eksploderer, er det best å passe seg!
Motgiften for dette enorme indre stresset er de beroligende og ettertenksomme avslappingsøvelsene som nevnt over.

Det kan se ut som om Blodtype A er dårlig egnet til høyt stressede lederstillinger som Blodtype O trives i. Det betyr ikke at de ikke kan være ledere, men de passer ikke inni stilen hvor ledere er ute etter "å ta" hverandre.
Når Blodtype A når lederstillinger, har de en tendens til å ordne opp.

Nyeste kommentarer

15.10 | 23:10

Avacado handler mest om et "gammelt" syn på fett, så jeg ville nok ikke pers...

15.10 | 23:07

Hei Irene Kokos kan forverre fordøyelsen til Blodtype O, så bør unngås ved ...

15.10 | 05:07

Hva er grunnen for å ikke inkludere kokos og Avocado for type O? Viktig ...

01.08 | 21:43

Hei. Det har du helt rett i. Har vært litt hektisk en periode, så har ikk...