Blodtypeløsningen - et veikart

Ved å bruke blodtypedietten som en mal, vil du foreta valg vedrørende ditt kosthold, mosjonsprogram og generelle helse; valg som er basert på de dynamiske naturkreftene i din kropp. Dermed vil du oppnå følgende effekter:

  • Gå ned i vekt mens kroppen kvitter seg med giftstoffer og fett
  • Kjempe mot livstruende sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og leversvikt
  • Unngå hurtig forringelse av cellefunksjonen og forsinke aldringsprosessen

Blodtypeplanen er ingen mirakelkur. Det er en måte å gjenopprette immunsystemets beskyttende funksjoner, en måte å stille den metabolske klokken (energistoffskiftet) og til å rense blodet for potensielt farlige lektiner.

Blodtypedietten

Blodtypedietten gjenoppretter din naturlige, genetiske rytme.

Som vi vet, var de fleste om ikke alle urmennesker Type O, de var jegere og samlere som spiste dyr, insekter, bær, røtter og blader. Utvalget av matvarer ble utvidet da menneskene lærte å ale oppdyr til eget bruk og å dyrke jorda. Men mange ”O-samfunn” passet ikke sammen med de nye matvarene og ga f.eks endringer i hodeskallen og hull i tennene.

Til tross for det, forsynte tradisjonell jordbruksdiett i lange tider tilstrekkelig med næringsstoffer, hindret feilernæring og forsørget store folkemengder. Dette forandret seg med bearbeiding av maten, f.eks hvor det ytre skallet på ris ble polert bort. Noe som medførte Asia sykdommen beriberi, en tiaminmangeltilstand som resulterte i at millioner av mennesker døde.

Et eksempel fra nyere tid er skifte fra amming til tåteflaske. Denne overgangen til raffinert, bearbeidet spedbarnsmat har i stor grad vært ansvarlig for underernæring, diarè og reduksjon i den naturlige immuniteten som overføres via morsmelken.

I dag er det helt akseptert at den maten vi spiser, har direkte innvirkning på vår alminnelige helsetilstand og på det generelle velværet. Men forvirrende og ofte motstridende informasjon om ernæring har skapt et virkelig minefelt for helsebevisste forbrukere. Hvilke anbefalinger skal man velge? Valget ble foretatt for oss allerede for mange tusen år siden, og er basert på hvilken blodtype man har.

Blodtypedietten inkluderer seksten matgrupper:

Kjøtt og fjærfe, sjømat, melk, ost, egg, oljer og fett, nøtter og frø, bønner og belgfrukt, kornslag, bakervarer, kornsorter og pasta, grønnsaker, frukt og bær, safter og væsker, krydder, tilbehør, urteteer, div drikkevarer.

Hver av gruppene er igjen delt inn i tre kategorier:

  • MEDISINSK mat gjør at organismen helbreder og fornyer seg selv
  • NØYTRAL står for mat uten spesielle virkninger
  • UNNGÅ står for mat som virker som GIFT i kroppen

Bruk gjerne en medisinsk matvare istedenfor nøytral mat, men ellers står man fritt til å velge nøytral mat, da den maten kan inneholde viktige næringsstoffer som er nødvendig for en balansert kost.

Blodtypedietten har også forslag på porsjonsmengde ut fra hvilken avstamming du er fra, som blir delt inn i Afrikansk, Kaukasisk (Europeisk opprinnelse, lys hudfarge) og Asiatisk. Dette er ikke å anse som faste regler, men som hjelp til å justere dietten slik at den samsvarer med din opprinnelse.

Til tross for at mennesker fra forskjellige raser og kulturer kan ha samme blodtype, har ikke alltid genene samme sammensetning. Blodtypen bestemmes av et genpar (vi arver ett gen fra hver forelder).

Altså kan en person med Type A ha arvet genparet fra 2 foreldre med A og O el A og A, ettersom blodtypene A og B dominerer over O.

Oppnå en Passende Kroppsvekt

Overvekt var bannlyst hos våre forfedre. Kroppen var en maskin som brukte og forbrukte brensel etter behov. I dag er overvekt blitt et av de største helseproblemene i industrialiserte land. På grunn av dette er slanking for mange nesten blitt som en besettelse.

Blodtypedietten er ikke spesielt utviklet med tanke på vekttap, men for å oppnå optimal yteevne. Men fordi den er skreddersydd for blodtypen vil vekttap være en naturlig bivirkning.

Høyproteindietten sett ut fra blodtypedietten.

Ved å kutte hardt ned på inntaket av karbohydrater, tvinges kroppen til å forbrenne fett og å lage ketonlegemer til hjernen, noe som øker kroppens energiomsetning. Det er vanligvis Type O og B som går ned i vekt på høyproteindietter, da de klarer å fordøye kjøtt på en mye bedre måte en Type A. Type AB vil heller ikke oppnå store effekter da de er avhengig av A-lignende matbalanse.

Vær generelt skeptisk til kostholdsråd som hevder å virke på samme måte for alle, da man bør sette pris på egen individualitet og ta i betraktning sin blodtype.

Dynamikken som er forbundet med vektreduksjon, har sammenheng med de forandringer som skjer i kroppen når man følger en genetisk skreddersydd diett. To faktorer har særlig betydning:

For det første, mens kroppen tilpasser seg den dramatiske endringen det er å kutte ut mat som er vanskelig å fordøye eller er giftig, er det første som skjer at den forsøker å skylle ut de gifter som allerede finnes der. Disse giftene befinner seg hovedsakelig i fettvevet, slik at å fjerne gift er også å fjerne fett.

For det andre er virkningen som visse mattyper har på kontrollsystemet for kroppens sammensetning og vekt. Avhengig av blodtypen kan lektiner i noen mattyper gjøre følgende:

-         Forårsake betennelse i fordøyelsessystemets slimhinner

-         Forstyrre fordøyelsesprosessen og forårsake oppblåst mage

-         Nedsette graden av matstoffskifte slik at man ikke effektivt forbrenner kaloriene til energi

-         Gi problemer med insulinproduksjonen

-         Forstyrre hormonbalansen, noe som kan forårsake væskeansamling (ødem), lidelser i skjoldbruskkjertelen og andre problemer

Betydning av Kosttilskudd

Blodtypeplanen omfatter også anbefalingen angående vitaminer, mineraler og urter som kan være med på å øke effekten. Og i liket med mat virker ikke kosttilskudd likt for alle, da de spiller en spesiell rolle i kroppen.

I tillegg finnes det mange naturlige stoffer i planter som kalles fytokjemikalier som er mer effektive og som er potensielt mindre skadelige enn visse vitaminer og mineraler. De inneholder høye konsentrasjoner av biologisk aktive stoffer. Mange av disse aktive stoffene er flere ganger sterkere antioksidanter enn vitaminer. I tillegg viser slike plantekjemikalier en bemerkelsesverdig forkjærlighet for vev, noe ikke alle vitaminer gjør.

F.eks inneholder mariatistel, brokkolispirer og gurkemeie antioksidanter som er hundre ganger sterkere enn Vitamin E og C, og de avleirer seg fortrinnvis i leveren. Disse plantene er meget gunstige for lidelser som hepatitt og skrumplever.

Stress-/mosjonsforbindelsen

Det er ikke bare maten som avgjør ditt velvære. Det avgjøres også av hvordan kroppen bruker næringstoffene, på godt eller vondt. Det er her stress kommer inn. Stressbegrepet er svært utpreget i moderne samfunn, og det er faktisk slik at ukontrollerte stressreaksjoner er forbundet med mange sykdommer. Få mennesker innser at det ikke er stress i seg selv, men reaksjonene på stress i omgivelsene som tapper immunsystemet og fører til sykdom. Denne reaksjonen er like gammel som menneskehetens historie og er et produkt av en naturlig kjemisk reaksjon til utsiktene for fare.

Kroppens reaksjon på stress er blitt utviklet og finjustert gjennom tusenvis av år. Det er en refleks, et dyrisk instinkt, vår overlevelsesmekanisme for å takle situasjoner som gjelder liv og død.

Angsten vil føre til at hypofysen og binyrene oversvømmer blodet med stimulerende hormoner. Pulsen slår raskere. Lungene drar inn mer oksygen for å forberede musklene til å utføre hardt arbeid. Blodsukkeret stiger for å bidra til et kommende energiutbrudd. Fordøyelsen går langsommere. Man begynner å svette. Alle disse biologiske reaksjonene skjer i løpet av et øyeblikk og blir utløst av stress. De forebereder kroppen til flukt eller kamp.

I motsetning til våre forfedre som periodevis ble konfronterte med akutt stress, lever vi i en verden preget av hurtig tempo som forårsaker kronisk, langvarig stress. Til tross for at vi må reagere mindre akutt på stress enn våre forfedre, er det faktum at vi møter stress kontinuerlig, noe som gjør at konsekvensene blir enda verre. Mer stresshormoner blir frigjort i blodet enn vi noen sinne kan få brukt opp.

Hva er resultatet? Det er anslått at tilstander forbundet med stress bidrar til 50 til 80% av alle sykdommer i det moderne samfunn. Vi vet hvor sterkt sinnet har innflytelse på kroppen og kroppen på sinnet. Tilstander som forverres gjennom stress, er f.eks magesår, høyt blodtrykk, hjertesykdommer, migrene, leddgikt og andre betennelsessykdommer, astma og andre luftveissykdommer, søvnløshet og andre søvnforstyrrelser, anoreksi og andre spiseforstyrrelser og mange forskjellige hudproblemer, alt fra utslett til forkjølelsessår, fra eksem til psoriasis.

Stress er en katastrofe for immunsystemet og legger kroppen åpen for mange helseproblemer. Likevel fremkaller visse former for stress, slik som fysisk eller kreative aktivitet, behagelige følelsestilstander som kroppen oppfatter som en gledelig psykisk eller fysiske erfaring.

Erfaringen er at folk med forskjellige blodtyper trenger forskjellige former for fysisk aktivitet eller mosjon for å takle sin reaksjon på stress.

Blodtypeplanen inneholder også en beskrivelse av blodtypens stressmønstre sammen med anbefalt mosjonstype som vil snu stress til en positiv kraft. Dette elementet utgjør et viktig tillegg i dietten.

Nyeste kommentarer

15.10 | 23:10

Avacado handler mest om et "gammelt" syn på fett, så jeg ville nok ikke pers...

15.10 | 23:07

Hei Irene Kokos kan forverre fordøyelsen til Blodtype O, så bør unngås ved ...

15.10 | 05:07

Hva er grunnen for å ikke inkludere kokos og Avocado for type O? Viktig ...

01.08 | 21:43

Hei. Det har du helt rett i. Har vært litt hektisk en periode, så har ikk...