Forebygge Slitasjegikt (Osteoartritt)

Slitasjesykdom, der brusken i leddene blir brutt ned.

Årsaker

Slitasjegikt – eller osteoartritt – rammer nesten alle eldre mennesker. Selv om leddene våre er svært elastiske, utsettes de med årene for slitasje, og brusken som omgir leddene blir tynnere. Deler av leddbrusken ødelegges og mister sin elastisitet. Over tid vil også bensubstansen angripes. Resultatet er at benmassen blir ubeskyttet og at ben gnis mot ben.

Osteoartritt kan utløses eller forverres av både skader, ulykker, brudd, forstuinger eller slitasje oppstått pga. overdreven trening (f.eks. jogging). Det samme gjelder overvekt, som først og fremst virker belastende på hofter og knær, som er kroppens bærende ledd. Det er også en arvelig tendens knyttet til osteoartritt.

Osteoartritt er en ikke-inflammatorisk sykdom, som ikke er kjennetegnet av noen tilsvarende sykdomsprosess som den som følger med urinsyregikt og reumatoid artritt (tilstander som kan påvises ved en blodprøve).

Det er en utbredt oppfatning at osteoartritt er en bensykdom. Tilstanden er imidlertid mer å betrakte som en sykdom der brusken som omgir benmassen angripes og slites i stykker.

Symptomer

Leddene som oftest rammes i form av at de blir stive og noen ganger ”knirkete”, er hofter, knær, nakke, rygg og de små fingerleddene. Ofte er leddene spesielt stive og smertefulle om morgenen, mange får dessuten søvnproblemer pga. smertene. Fuktig vær forverrer gjerne plagene.

Fingre og knær kan bli skjeve etter hvert som ben vokser rundt leddene. Hos mange pasienter kommer og går plagene til en viss grad. Enkelte opplever at leddene fylles med væske og svulmer opp når sykdommen blusser opp.

Behandling

For å unngå at leddene stivner helt, er det av stor betydning at man bruker dem – selv når aktivitet er forbundet med ubehag. Lett fysisk aktivitet styrker muskulaturen som omgir leddene og gjør at belastningen de utsettes for blir noe mindre. Man bør imidlertid unngå løping og andre aktiviteter som innebærer at leddene utsettes for brå bevegelser. Det er viktig at leddene holdes varme. Overvektige bør bestrebe seg på å gå ned i vekt, særlig hvis det er hofter eller knær – som er vektbærende ledd – som er angrepet.

Smertelindring

Man bør bruke den mildeste formen for smertestillende medisin som viser seg effektiv (gjerne paracetamol). Ved store eller langvarige smerter kan et betennelsesdempende preparat være et alternativt. Dette bør imidlertid ikke inneholde steroider. Se også Brokkolieffekten. Pasienter flest opplever perioder med prøving og feiling før de finner fram til et egnet preparat. Mange opplever dessuten at preparater mister effekt over tid. Slitasjegikt-pasienter erfarer ofte at langtidsbruk av glukosamin bedrer funksjonsevnen.

Varmebehandling, f.eks. i form av voksbad, kan utgjøre en del av en fysioterapi. Smerter som oppstår plutselig i et ledd kan behandles med steroider som injiseres.

Kirurgi

I noen tilfeller kan hofter og knær erstattes. I minst 95 prosent av tilfellene innebærer
en hofteoperasjon både vesentlig smertelindring, og bidrar dessuten til at mobiliteten gjenopprettes. En ny hofte eller et nytt kneledd har vanligvis 10-15 års varighet.

Det blir også stadig mer vanlig å bytte ut skuldre og fingerledd, når det er disse leddene som er hardest rammet.

Nyere forskning

Nyere forskning viser spennende resultater med bruk av proteinet Sulforafan, som finnes bl.a i brokkoli groer:

Se også film om hva Brokkolieffekten er:


Polargo:
Polargo har leget en produktpakke, Life Pac, som gir god forebygging til hele kroppen:

-CN24 (for hjernen): Brokkolieffekten, Gurkemeie, Selen, Cayenne, Kanel, Ingefær og Sjøalger

-SWPro (for magen): Kalsium, Sjøalger, Spirulina, Jod og Probiotiske bakterier

-IceKrill (for hjertet): Ny generasjon Omega-3, vannløselig fra Arktisk Krill samt Astaxanthin

Les mer om produktene her: KLIKK HER!

Nyeste kommentarer

15.10 | 23:10

Avacado handler mest om et "gammelt" syn på fett, så jeg ville nok ikke pers...

15.10 | 23:07

Hei Irene Kokos kan forverre fordøyelsen til Blodtype O, så bør unngås ved ...

15.10 | 05:07

Hva er grunnen for å ikke inkludere kokos og Avocado for type O? Viktig ...

01.08 | 21:43

Hei. Det har du helt rett i. Har vært litt hektisk en periode, så har ikk...